Kali linux için türkçe kaynaklar başlıklı yazımızdan herkese merhabalar.
Bu yazımızda daha önce hiç linux kullanmamış olanlar ve linux bilgisini arttırmak isteyenler için internetten derlediğim türkçe kaynakları sizinle paylaşacağım. Tabii ki bunu yazının sonunda yapacağım 🙂 Sabırsız arkadaşlar direk sayfa sonuna inebilir 🙂
Öncelikle kali nedir kısaca ona bir değinelim. Kali linux : Debian tabanlı bir linux dağıtımıdır. Backtrack olarak da bilinir. Offensive Security adlı şirketten resmi olarak fonlanmaktadır. Güvenlik testleri, penetrasyon testleri, tersine mühendislik ve benzer amaçları taşıyan işlerde kullanılır ve tamamen bunun için üretilmiştir.
Neden linux kullanmalıyım ?
Bunun için size yüzlerce sebep sayabilirim. Ancak bir yazılımcı olarak bize sağlayacağı avantajları anlatmayı daha uygun buluyorum. Eğer Microsoft’a ait programlama dillerini kullanıyorsanız tabii ki linux kullanmamanız gerekir. Ancak PHP, Python, Perl gibi açık kaynak geliştirilen programlama dillerini kullanıyorsanız kesinlikle linux kullanmalısınız. Peki neden ?
Windows’ta PHP geliştirme ortamı kurabilmek için xamp, app server gibi uygulamalar kullanıyoruz. Bu uygulamalar bilgisayarımızın Linux sunucu gibi davranmasını sağlıyor. Bu uygulamalar bize windows üzerinde büyük kolaylıklar sağlamış olsa bile, hiç bir zaman gerçek bir sunucunun verdiği mutluluğu zevki vermiyor. Kodlarınız localde sıkıntısız çalışırken sunucuya attığınızda patlayabiliyor maalesef. Basit bir örnek verecek olursak: Windows’ta klasör ve dosya isimleri büyük küçük harfe duyarlı değildir. Cache.php diye bir dosyanız var ve bunu require yada include ile dosyanıza dahil ettiniz diyelim. Bu satır localde sorunsuz çalışırken sunucuda hata verecektir. Bu arada şunu da belirteyim ben kesinlikle windows düşmanı, özgür yazılım hastası biri değilim. Ağırlıklı olarak linux kullansam da windows işletim sistemini de kullanıyorum.
Yukarıda ki gibi basit bir örnek için tabii ki de tüm alışkanlıklarınızı değiştirmek gerekmiyor. Ancak uygulamanızda güvenliğe çok önem veriyorsanız kesinlikle linux kullanmalısınız. Windows’ta bu konu çok çok sıkıntılı ve yapabilecekleriniz sqlmap’in windows versiyonu ile sql injection açıklarını kapatmaktan ve rips ile saçma sapan temel düzeyde basit açıkları kapatmaktan öte gidemez. Fakat kali’de hemen hemen tüm saldırı türleri üzerinden testler yapıp açıklarınızı kapatmak mümkün. Yazının başında da belirttiğim gibi kali bunun için geliştirilmiştir.
İki satır ön bilgi vereyim derken konu taa nerelere gitti 😀 Bu yüzden lafı fazla uzatmadan hemen konuya gireyim.
BGA, Intelrad ve bir adette Osman Yavuz’un yayınlamış olduğu toplam 6 adet kaynaktan oluşuyor. Toplam 820 sayfa :O
İndirmek için: Kali linux türkçe kaynaklar
Faydalı olması dileğiyle 🙂
İlk Yorumu Siz Yapın