İçeriğe geç

Twig Tema Motoru – Yapılandırma

Bir önceki yazımızda twig tema motorunu kullanarak ilk “Hello World” metnimizi ekrana bastık. Bu yazımızda ise Twig_Environment metodumuzun ikinci parametresi sayesinde twigi yapılandırmaya bakacağız. Bir önceki yazımızdan aşağıda ki kodu hatırlayacaksınız.


$config = ["cache" => "cache_folder", "charset => "UTF-8"];
$twig = new Twig_Environment($loader, $config);

Burada cache elemanına cache klasörü yolunu atayıp twige bildirmiştik. Şimdi $config dizisinin alabileceği tüm değerlere bakalım. Önce alabileceği tüm değerleri bir dizi içine yazacağım ve her zaman ki gibi sonra bunların ne işe yaradığını açıklayacağım. Klasiğimizi bozmuyorum 🙂


<?php

$config = [
   'debug' => false,
   'charset' => 'UTF-8',
   'base_template_class' => 'Twig_Template',
   'strict_variables' => false,
   'autoescape' => 'html',
   'cache' => false,
   'auto_reload' => null,
   'optimizations' => -1
];

Debug: boolean bir değer alır (true,false). Bildiğiniz gibi hata ayıklama modudur.True olursa: hata ayıklama modu aktif, false olursa kapalı olur.

Charset bildiğiniz gibi karakter setini ayarlamaya yarayan elemandır.

base_template_class şablonlar için kullanılan sınıfı belirtmeye yarar. Herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.

sctrict_variables boolean bir değer alır. True olursa: eğer tema içinde ki bir değişken, dizide gönderilmezse hata verir. False olursa; hata vermez.

autoescape derlenen tema dosyalarının hangi formatta çıktı vereceğini belirlememezi sağlar. html, css, name, js, html_attr, url yada php fonksiyonu içerebilir.

cache önbelleğe alınacak dosyaların saklandığı yolu belirtmemizi sağlar. False değeri alırsa önbellek kullanma anlamına gelir.

auto_reload tema dosyası içerisinde bir değişiklik yapmadığınız sürece hız kazanmak adına dosya yeniden derlenmez. Bu değeri true yaparsanız her seferinde yeniden derlemesini söylemiş oluruz. Eğer hiç bir değer belirtilmezse debug değerine bağlı olarak elamanın değeri değişir. Debug true ise bu eleman da true olur.

optimizations uygulanan optimizasyonları etkin ve devre dışı bırakmak için kullanılır. -1 açık 0 devre dışı.

Twig yapılandırma seçenekleri bu kadar arkadaşlar. Aslında bir programcı olarak buraya kadar öğrendiğimiz bi kaç satır sayesinde twigi kullanabiliriz. View katmanına gidecek değerleri diziye atayıp render dosyamıza da diziyi göndermek başlangıç için yeterli. Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere kendinize iyi bakın 🙂

Kategori:PHP

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir