Merhabalar,
Bu yazımda veritabanlarında kullanılan veritabanı zorlayıcısı (constraint) nedir ondan bahsedeceğim. Zorlayıcı herhangi bir alan için girilebilecek olan kısıtlayıcı kurallara denir. Kullanımı bazen çok faydalıdır. Özellikle yanlış bilgi girişini engeller ve verilerin doğru girilmesini zorunlu hale getirir. Örneğin : sınıf bilgisine ait değerler yazılırken bu alan için rakamsal 1 ile 4 arasında zorlayıcı değer tanımlanırsa veri girişi sırasında 1 ile 4 arasındaki değer dışında bir değerin sınıf bilgisi alanına girilmesi engellenmiş olur.
Anahtar(Key)
Anahtar bir veya birden fazla alanın bir satır için niteleyici olarak girilmesi ile tanımlanan özel bir zorlayıcıdır. 3’e ayrılırlar.
a) Primary Key (Birincil Anahtar) : Bir tablodaki her bir satırın yerine vekil olabilecek bir anahtar veridir.Tabloda bu alana ait bilginin tekrarlanmaması gerekir.Standart olarak bir tabloda verilerin, fiziksel hafıza üstünde hangi alana göre dizileceğini primary key belirler.
b) Unique Key ( Tekil Anahtar ) : Bu tip alan için bir değer sadece bir kere girilebilir.Bir başka satıra aynı verinin girilmesine izin verilmez.Primary Keyden farklı olarak unique key null(Boşluk) değerini alabilir.
c) Foreign Key (Yabancı anahtar ) : Bir tabloya girilebilecek değerleri başka bir tablonun belli bir alanında yer alabilecek veri grubu ile sınırlandırmaya ve en önemliside ilişkilendirmeye yarar.
Veritabanı zorlayıcısı konusu aslında bu kadar basitdir. Hangi anahtar tipini kullanacağınıza proje ve istek doğrultusunda karar vermelisiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere iyi çalışmalar dilerim 🙂
İlk Yorumu Siz Yapın